26 Ağustos 2013 Pazartesi

Doughnut (berliner)






Amerikan polisiye film veya dizilerinin vazgeçilmez aksesuarlarından kahvenin değişilmez partneri donat. Aynı tarife Almanlar berliner diyor. İçi kayısı marmeladıyla dolu olanları yemeye doyamıyorum ben. Kızartarak yapılan bir tarif ama çok kızgın olmayan yağa attığınızda dış kabuğu hemen sertleşiyor ve bu yüzden de çok fazla yağ emmiyor içine. Zaten doğru ısı derecesindeki yağda kızarması en fazla 3-4  dakika sürüyor.
400 gr un
175 gr süt (mayayı eritmek için sütünüz ılık olmalı. İdeali 35-40 derece arası)

50 gr margarin(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)

40 gr toz şeker

25 gr yaş maya

2 yumurta

Unu büyükçe bir kaba boşaltın ve ortasında küçük bir krater açın; içine mayayı, sıcak sütün yarısını ve toz şekerin yarısını koyun, elinizle mayayı sütte eritin ve bu maya karışımının üzerine çok az un serpin evin en sıcak köşesinde mayanın kabarması için 10 dakika kadar bekletin. Mayanın üzerine serptiğiniz un tabakasında çatlaklar oluşup aralarından maya kabarınca şeker ve sütün kalanını, yumurtaları ve margarini ilave edip yoğurmaya başlayın. Önceleri biraz yapışkan ve cıvık olana hamurunuz yoğurdukça toparlanıp, yoğurduğunuz kaba veya tezgaha yapışmamaya başlayınca hamurunuz oldu demektir. Eğer varsa bu yoğurma işlemini, hamur yoğurma makinasında  da yapabilirsiniz. Şimdi hamuru yoğurduğunuz bu kabı sıvı yağla biraz yağlayıp hamuru kaba koyun ve üzerini önce temiz bir bezle örtüp streç filmle kapatın, film yoksa kabı bir naylon poşete sarabilirsiniz. Hamuru yine evinizin en sıcak yerinde hamur ilk halinin 2 katı şişene kadar mayalandırın. Bu işlem için size saat, dakika vermek isterim ama işlem tamamen ortamın ısısına bağlı. Ama sanırım her durumda 1 saate yakın mayalanması gerekir. Hamurunuz yeteri kadar mayalanınca, hamurunuzu unlu tezgahın üzerine yerleştirin ve 1,5 parmak kalınlığında açın .8-10 cm çapında bir kalıpla veya bardak da kullanabilirsiniz, yuvarlaklar halinde kesin. Yapışmamaları için dibini hafifçe unladığınız bir tepsiye yuvarlaklarınızı dizin. Kızartmadan önce tekrar üzerine bir bez örtüp 15 dakika bekleyin. Yağınızı çok kızgın yapmayın (bunun için de ideal ısı 170 derece), parçalar dibe batmadan hemen kızarmaya başlamalı ama, çok hızlı renk almamalı. Parçaları yağa atınca 1dakika kadar bekleyip hemen çevirin. Sık sık çevirerek kızartın. Donatlarınızı her tarafları açık kahverengi renk olana kadar kızartın. Kızaran donatlarınızı kağıt havlu üzerine çıkartın. Biraz yağı süzülen donatlarınızı toz şekere bulayın. Eğer isterseniz toz şekeri tarçınla da karıştırabilirsiniz.

Aslında donatları sade yemek de çok keyifli ama, içini arzu ettiğiniz bir marmelatla veya daha sonra tarifini vereceğim sarı kremayla doldurabilirsiniz veya birlikte benmari usulü erittiğiniz 100 gr bitter çikolata 50 gr tereyağı karışımına batırıp çikolata donunca afiyetle yiyebilirsiniz, ama tabi eğer çikolataya batıracaksanız önceden şekere bulamaya gerek yok. İçini marmelat sıkmak isteseniz, bir sıkma torbası şart. Torbanın en ince ucunu donatınızın kenarından batırıp istediğiniz marmelatla doldurabilirsiniz. Donat yapabiliyor olmak bana çok havalı gelmiştir yapın bakalım siz de kendinizi havalı hissedecek misiniz..

 

 

2 yorum: