19 Eylül 2013 Perşembe

Elmalı pay..şekersiz

Hatırlamıyorum, bahsetmiş olabilirim, tatlı yapmak için en uygun elma çeşidim golden veya starking. Kesinlikle hiçbir tatlı tarifinde ekşi yeşil elma kullanmayınız. Özellikle bunun gibi hiç şeker koymadan yapacağımız tarifler için en harikası kesinlikle golden elma.

 
Bu tarifimde ayrıç,a yine doğal haliyle son derece tatlı olan hurma meyvesini de kullanacağız. Ama hurmayı önceden kaynar suda bekletip, biraz yumuşatmamız gerekecek. Kaynar suda bekleyen hurmaların kabukları kendiliklerinden soyulacak. Bütün kabukları soymak için kendinizi perişan etmeyin. Elinizde kalanlar yeterli. Daha sonra çekirdeklerini de çıkartıp hurmaları rondoda çekerek püre haline getireceğiz. Hurmalar sertse ve rondoda çekerken püre olmakta zorluk çekiyorlarsa, hurmalara, içinde beklettiğiniz sudan 2-3 çorba kaşığı ilave ederek işi kolaylaştırabilirsiniz. Bu hurma püresini tart hamurumuzda kullanacağız. Değişik oluyor doğrusu, üşenmezseniz bu yolla yapmanızı tavsiye ederim, ama ,yok kardeşim ben hurmayla falan uğraşamam diyorsanız, onun yerine pekmez veya bal kullanabilirsiniz.
tart hamuru için ;
150 gr hurma dan elde edilmiş hurma püresi (veya 2 çorba kaşığı bal ya da pekmez)
300 gr un
160 gr tereyağı
1 bütün yumurta
Tart hamurunu yaparken, hatırlarsanız ilk iş un ve tereyağını birbirine harmanlıyorduk. Bunun için yine rondoyu kullanabilirsiniz. Sadece un ve soğuk küçük parçalar halinde doğranmış tereyağını rondoda kırıntı kıvamına gelene kadar çekin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyin yumuşak bir hamur haline getirin. Hamuru iki parçaya ayıracağız bir parçası diğerinden 2 ceviz büyüklüğü kadar daha fazla olsun. Parçaları streç filme sarıp yarım saat kadar buzdolabında bekleteceğiz ki, hamur pişince çekip küçülmesin. Büyük olan parçayı tart kalıbının (18-20 cm çapında) tabanına 2-3 mm  kalınlığında açacağız. kalan hamuru da yine 2-3 mm kalınlığında açıp, iç dolguyu koyduktan sonra kapak gibi üzerine kapatacağız. Kapatırken iki katmanın birbirine pişerken zaten kolayca yapışacağını söylemek isterim. Kenar kısımları elinizle hafifçe sıkıştırmanız yeterli.
iç dolgusu için;
6 adet golden elma
2 çorba kaşığı kuş üzümü veya kuru üzüm
2-3 tutam tarçın
1/2 su bardağı kırık ceviz
2 çorba kaşığı bal
1 silme çorba kaşığı un
limon
Elmaların kabuklarını soyup 4'e bölün. Çekirdekli kısımları çıkartıp her bir dilimi 4-6 parçaya gelişi
güzel bölün.Elmaları ve balı küçük bir tencereye koyun 2 çorba kaşığı su ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte elmaları pişirin. Elmalar önce suyunu salacak sonra biraz çekip yumuşayacaklar. Bu noktada elmaları ocaktan alın ve tencerenin içine 1 silme çorba kaşığı unu,cevizi ve üzümleri atıp 
karıştırın. İç dolgusunun tartla beraber 20 dakika daha fırında pişeceğini hesap ederseniz, elmaların tamamen yumuşaması gerekmiyor. Suyunu salıp hafif çekmiş olması yeterli, bu iş tahminen 15 dakika sürer. Kalıba yaydığınız tart hamurunun üzerine elma dolgusunu dökün, ben elmanın rengini bozmamak için tarçını elmaların üzerine serpmeyi tercih ediyorum. Ama siz arzu ederseniz elmaların içine karıştırabilirsiniz. açmış olduğunuz 2. parça hamuru elmaların üzerine kapatın kenarlarını hafifçe sıkıştırarak düzeltin.180 derece fırına atın.20-25 dakika koyu altın sarısı renk alana kadar pişirin. Altı çıkan tart kalıpları bu tart işleri için en uygunu.
 
 
 
                                                                                                                                       
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder