27 Eylül 2013 Cuma

pandispanya-sağ el karışınız kaç santim?

birkaç tane farklı tarif vereceğim.hepsinin farklı özellikleri var.kimisi daha pamuk gibi,yumuşak,bazısı biraz daha sağlam dokulu yani şeker hamuruyla kaplamak ve süslemek için daha uygun.
pandispanya tarifi aradığınızda karşınızı çıkabilecek en kolay tarifle başlayalım.en kolay kullanımı olan yumuşak ama sağlam bir dokulu.
125 gr toz şeker
125 gr un
1 paket vanilya
50 gr erimiş tereyağı
4 yumurta
bütün malzememiz bu yapımında dikkat edilecek 2 nokta var.birincisi yumurtalarla toz şekerin ne kadar çırpılacağı.eğer bir makinem yoksa ve de el mikseriyle çırpmam gerekiyorsa genellikle biraz sıkıcı olduğu için yeteri kadar yumurtalarımı kabartmıyor olabiliyorum.bu bir sorun.yumurtalarla toz şekerimi,karışım beyazlaşana,köpük gibi olana kadar çırpmalıyom.el mikseriyle bu iş 4-5 dakikayı bulabilir,fazla çırpılmış olması hiçbir sorun yaratmaz yani sıkılana kadar çırpın.
ikinci önemli nokta; un ve vanilyayı kabarmış yumurtalı karışımıma eklerken unumu elemeli ve bu karıştırma işlemini hızlı ama acele etmeden yapmalıyım :)
un karıştırma işini yapacağım kabın dibine çökmek isteyecek.un dibe çökmeden karıştırmaya başlamalı ama kabaran yumurtamı da söndürüp sulandıracak hareketler yapmamalıyım.bu işi yaparken mutlaka bir spatula veya büyük tahta kaşık kullanın,telle çırparsanız yumurta sulanabilir.en son erimiş tereyağını ilave edip yağı karıştırmak için bir iki karıştırma hareketi daha yapıp hemen kalıba alacağım.20 cm lik bir pandispanya çemberi için bu tarif yeterli.bu arada bence herkes sağ el karışının kaç santim olduğunu bilmeli bu size bir sürü yerde çok fayda sağlar emin olun.
pandispanyayı 180 derecede fırının turbo özelliğini kullanmadan pişireceğiz yani arkadaki pervane çalışmıyor olacak.
üzeri koyu sarı renk alınca ortasına yine bir kürdan veya bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edeceğim.
bütün sade verilen kek,pandispanya veya kurabiye hamurlarını kakaoluya çevirmem mümkün.ama önerilen "koyacağınız kakao kadar unu çıkartın" doğru bir öneri değil.kakao undan çok daha sert bir malzeme.içine koyacağım şeyi undan daha sıkı ve sert yapar bu durumda koyacağım kakao miktarının kesinlikle daha fazla unu çıkartmak zorundayım.
mesela yukarıdaki tarifte 30 gr kakao ekleyerek kakaolu pandispanya yapmam mümkün.bu durumda çıkartacağım un miktarı 45 gr olmalı.koyacağım kakaonun ortalama yarısı kadarını daha çıkartıyor olmalıyım.hatta 30 gr kakaoyu 3-4 çorba kaşığı sıcak suda eritip macun gibi yapmam da çok fayda sağlar.böylece hamuruma biraz daha nem kazandırmış,kakaonun meydna getireceği sıkı ve sert dokudan korunmuş olurum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder