10 Kasım 2013 Pazar

Kahvaltının son noktası;pancake



Bundan daha kolay ne olabilir ki.. Kreple aralarındaki tek fark kabartma tozu. Hamuru da krepten çok az daha yoğun ama yine de akışkan hamurlar sınıfında. Yemesi son derece keyifli; tereyağı ve tulum peynirli olanlarla başlıyorsunuz, krem peynir ve vişne reçelli olanla devam edip, fıstık ezmeli ve ballı olanlarla konuyu kapatıyorsunuz. Ben 7 taneyi çok net, yorulmadan, sıkılmadan bir güzel yiyebiliyorum. Vereceğim ölçüden 20 tane çıkıyor. Yani gelecek misafirin veya evdekilerin iştahına göre hamuru kaç misli isterseniz yaparsınız.

1 su bardağı un (165 gr)
1 su bardağı+1 çay bardağı (Ajda değil, minik olanlardan) süt (250 ml)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 büyük boy yumurta
2 tutam tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paketten biraz az kabartma tozu ( 1 paket 11 gr, bize 8 gr yetiyor. aman 3 gr dan ne çıkar hepsini koy gitsin demeyin, fazla kabartma tozu ağızda kötü tat bırakıyor.)

Her şeyi bir kaba koyun çatalla veya çırpma teliyle un pütürleri kalmayana kadar çırpın. Yoğun bir kıvam olacağından unlar kolayca karışacak, krep hamuru gibi tel süzgüden süzmenize gerek olmayacak.
Mutlaka yapışmaz bir tavada pişirmeliyim. Tavaya dökmeden önce tavanızın iyice ısınması gerekli, yoksa o klasik koyu sarı rengi almıyor. Tavaya döktüğünüz parçaların üzerinde kabarcıklar oluşunca çevirmeye hazırlar demektir.
Marketlerde sütle karıştırılan toz hazır pancake tozları satılıyor; çok gereksiz, almayın.
Çok önemli bir püf noktası; aynı reçeteyi, farklı bir teknikle yaparsanız, daha kabarık ve içi daha süngerimsi pancake'leriniz olur. Yumurta akını ve şekerin yarısını dışarıda bırakın ve kalan bütün malzemeyi telle karıştırın. Karışım hafif pütürlü olacak, tel süzgeçten geçirin. Yumurtanın akını, ayırdığınız şekerle yoğun kar kıvamına gelene kadar çırpın, kaşıkla yavaşça iki karışımı birbirine yedirin. Bir de böyle deneyin, aynı malzeme farklı teknik ne kadar fark ediyor görün.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder