20 Kasım 2013 Çarşamba

Kedi dili no.2

Daha önce tiramisu tarifi verirken eski usul bir tarif vermiştim. Şimdi vereceğim biraz daha profesyonel diyebilirim. Yumurtanın sarısı şekerle kabartılacak ,yumurta akları ayrıca kar kıvamına gelecek, sonra sırasıyla malzemeler biraraya getirilirken, kabaran karışımın hacmini bozmadan, havasını söndürmeden, sulandırmadan halletmem gerekecek falan.
4 yumurta sarısı
30 gr toz şeker
4 yumurta akı
70 gr toz şeker
110 gr un
Üzerine elemek için pudra şekeri veya serpiştirmek için toz şeker.

Yumurta sarılarıyla 30 gr toz şekeri çok yoğun kıvama gelene kadar mikserde en yüksek hızda çırpın. Rengi beyazlaşıp çok yoğun bir köpük olmalı. Ne kadar çok çırparsanız o kadar iyi; üşenmeyin, sıkılmayın. Arkasından yumurta aklarıyla 70 gr toz şekeri yine iyice yoğunlaşana kadar çırpacağız ama; pütürlü, kesik kesik aşırı sert olmadan çırpmayı kesmem  gerekir. Şimdi elimdeki kabaran yumurta aklı malzemeye, yumurta sarılı köpük malzemeyi ekleyeceğim. Bu işi mutlaka spatula veya tahta kaşıkla yavaş bir şekilde hacimleri değiştirmeden yapmam gerekiyor. Yumurta sarıları yumurta akının içinde karışınca unu eleyip yine aynı şekilde, dikkatlice hacmi küçültüp kıvamı sulandırmadan karıştıracağım. Düzgün  kedi dilleri sıkabilmek için  sıkma torbası gerekiyor. Kabarık bir şekilde (1 cm kalınlığında) 10 cm boyunda 1-1,5 cm eninde tepsiye sıkacağız. Üzerleri kurumadan pudra şekeri elemek gerekiyor veya toz şeker serpiştirmek de olabilir. 180-190 derecedeki fırına atacağız. Dışı hafif renk alana ve dışında sert bir tabaka oluşana kadar pişecekler.15-17 dakikayı bulur.Çıktıklarında biraz yumuşak olurlar soğurken sertleşirler. eğer soğudukları halde yeteri kadar sertleşmezse birkaç dakika için sadece kurutmak amaçlı 17 derecedeki fırına atabilirsiniz.
Bu ölçünün içine 2 çorba kaşığı toz badem veya toz yeşil fıstık ilave edip dondurma yanında yemek için bisküvi gibi de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder