17 Ocak 2014 Cuma

Ne yemek istiyorsan ye, yeter ki kendin pişir...Savarin




Aslında savarin tarifi vereceğim ama geçenlerde slowfood'un çok güzel bir paylaşımına denk geldim. Çok kısa bir videoyu, kesinlikle çok önemli, bazı yazılarımda anlatmaya çalıştığım şeyi gayet basit bir şekilde özetleyen bir başlıkla yayınlanmış. Özetle diyor ki; çok uçlarda olmak zorunda değilsin, başlamak için en iyi nokta "ne istiyorsan ye, yeter ki kendin pişir.." onu bunu yememeye yönelik birçoğumuzun alışkanlıklarını köklü şekilde değiştirmesini kapsayan önerilerdense, hiç değilse ambalajlı, katkı maddeli, içinde uzun veya kısa vadede sağlığımı tehdit edecek koruyucular bulunan yiyeceklerden uzak durmamı sağlayan "ne yersen ye ama kendin pişir" çok daha anlamlı bir öneri bence.



Savarin özel kalıplarda pişen bir tatlı. İsmini 18.yy da yaşamış, aslında avukat ve politikacı olmakla beraber, esas ününü gastronomi alanında yaptığı araştırmalarla kazanmış bir Fransız'dan alıyor. Mayalı bir hamur hazırlıyor pişen savarinleri soğuttuktan sonra kaynayan şuruba atarak 1-2 dakika bekletiyor ve şerbetini süzdürerek şerbetten çıkartıyoruz. içinde piştiği kalıbın özelliğinden dolayı ortaları çukur kalıyor bu çukurluğa da taze  meyveler ve kremayla süslüyoruz.
175 gr un
50 ml süt
2 yumurta
80 gr tereyağı (yumuşak)
10 gr yaş maya
50 gr toz şeker
Yaş maya, süt ve yumurtaları güzelce karıştırın. İsterseniz, hamuru makinede kanca hamur ayağını kullanarak da yoğurabilirsiniz. Sıvılar güzelce karışınca, unu, şekeri ve yumuşak tereyağını ekleyin ve 4-5 dakika daha hamuru yoğurun. Güzelce yağlayıp unladığınız savarin kalıplarına hamurları yerleştirin. Hamur en az kendi kadar mayalanacak, yani kalıpları yarısına kadar doldursanız yeterli, taşmasın. Mayalanma tamam olunca 180 derecede dışları koyu sarı olana kadar pişirin. Kolay pişecek, çok karartmayın çünkü, şerbete girince bütün tatlıların rengi koyulaşır.
Piştikten sonra soğumaları gerek, oda sıcaklığına gelene kadar soğutun, bu arada elinizi yakmayacak kadar ılındıklarında kalıplarından çıkartın.
Şerbet için ben su ve portakal suyu karışık yapıyorum. Yerken çok daha hafif oluyor. Toplamda 1 lt sıvıya 650 gr toz şeker koyarak şerbet kaynatacağız. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve 5 dakika daha kaynatın yeterli. İçine çubuk tarçın, yıldız anason ve de hatta birkaç adet tane karabiber de atabilirsiniz. Soğuyan savarin keklerini sıcak şerbete atın 1-2 dakika dursunlar, tamamen şerbeti çekince çıkartın ılık veya soğuk yenir. Ortalarına taze meyve ve krem şanti koymanız gerek. Veya dondurma da iyi gider tabi.(Aşağıdaki fotoğraf alıntıdır)




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder