5 Haziran 2014 Perşembe

Halley de yaparız



Çok kolay bir bisküvi, çok kolay bir marshmallowla bir araya geliyorlar. Sonra da erimiş çikolataya girip çıkıyorlar. Efsane bir ev yapımı halley bisküvi oluyorlar. Bisküvimiz halley haline gelmeden de sade bir şekilde yenebilir tabi ki. Son derece sade, vanilyalı kurabiye hamurumuzun tek numarası çok düşük ısıda pişecek olması. Fırından çıktıklarında çok yumuşak olacaklar, panik yapmayın. 160 derecede 8 dakika kalacaklar. Renk bile almalarına fırsat vermeden fırından çıkartacaksınız. Malshmallow için ise yaprak jelatine ihtiyaç var. Daha önce çikolatalı marshmallow cupcake tarifi vermiştim. Burada biraz daha değişik bir teknik kullanacağız. Eğer çiğ yumurta ile sorununuz yoksa, o tariftekini, fıstıksız, vanilyalı olarak hazırlayıp kullanabilirsiniz. Bisküviyi kapattıktan sonra erimiş çikolataya batırırken de çikolatayı temperleyerek kullanacağız.
500 gr un
300 gr tereyağı (soğuk)
2 yumurta sarısı (yumurta akları marshmallow için lazım olacak)
120 gr toz şeker
1/2 paket vanilya
Soğuk tereyağı ve unu parmak uçlarınızla birbirine harmanlayın. Bunun için eğer evde varsa, bıçaklı mutfak robotunu da kullanabilirsiniz. Unu ve küçük parçalar halinde kestiğiniz soğuk tereyağını mutfak robotuna koyun, bir kaç tur döndürün, kırıntı bir kıvama gelince makineden çıkartıp yoğurmaya devam edersiniz. Un ve tereyağının harmanlanma işi bitince, şeker vanilya ve yumurta sarılarını ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun, ama yoğurma işini abartmayın, uzatmayın. Hamurunuzu 3-4 mm kalınlığında (ince değil yani) açın. Çay bardağı ağzıyla kesebilirsiniz. Yuvarlak parçaları tepsiye dizin önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirin.
Marshmallow için;
2 yaprak jelatini soğuk suya koyup yumuşatın. Tamamen yumuşayan jelatinlerin suyunu süzdürün ve ocakta yavaş ateşte eritin. Marshmallowu yaparken yumurta aklarını biraz ısıtacağız ki çiğ yumurta hassasiyeti olanların gönlü olsun. Bunun için bir bain-marie düzeneği hazırlamalısınız. Bir tencereye 2-3 parmak su koyun, tencere ocağa, tencerenin içine de dibi suya değmeyecek bir kap. 3 yumurta akını bain-marie de güzelce çırpmaya başlayın, yoğunlaşıp beyazlaşınca içine 200 gr toz şeker ve 2 tutam tuz ekleyin 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Tenceredeki su kaynarsa, yumurtalar pişip çok sertleşir. Su buharını kontrol edin, gerekirse suyun altını kısın. Yumurta aklarını parmağınızla kontrol edin, sıcak hissediyorsanız ve de karışım bembeyaz ve yoğun olduysa ocaktan alın, oda sıcaklığına gelene kadar çırpmaya devam edin. Gittikçe yoğunlaşacak, biraz uzun sürebilir. 5-6 dakika kadar çırptıktan sonra, bisküviden kalan yarım paket vanilyayı ekleyin. Şu anda bir mereng elde ettiniz. Bu şekilde, bain-marie'de ısıtılarak yapılan merenge İsviçre metodu deniyor. En son erittiğiniz jelatini ekleyin(donduysa hafif ateşte tekrar yumuşatın). Marshmallow dolgunuz tamamdır. İki bisküvi arasına yarım santim kadar sürün. Bisküvileri çikolataya bulamadan önce buzdolabında 20 dakika bekletin.
160 gr bitter çikolatayı ister bain-mari de ister mikrodalgada eritin. Erimiş sıcak çikolatanın içine, 80 gr daha bitter çikolata atın ve erimiş olanın ısısıyla eritin. Burada amaç şu; dereceyle konuşacak olursak, çikolatayı 40 dereceye kadar eritip hızlıca 30-32 dereceye soğutmak. Erimişin içine tekrar çikolata atmamızın sebebi, çikolatayı soğutmak ve temperlemiş olmak. bisküvileri bu çikolataya batırıp bir ızgaraya dizin fazla çikolatası aksın.



1 yorum: