15 Haziran 2015 Pazartesi

Simit


"Ne uğraşacağım veririm 1,5 lira  afiyetle yerim" diyebilirsiniz tabi. Ama bir gün kahvaltıya falan misafir çağırırsanız, kendi simidinizi yaparsınız, havanız olur diye.

500 gr un
300 gr su
10 gr tuz
10 gr esmer şeker
30 gr tereyağı (yumuşak)
15 gr yaş maya
Yaş mayayı mutlaka suyla veya sıvıyla eritmek gerekmiyor aslında . Eğer mayanız tazeyse, elinizde ufaladığınızda kum gibi dağılması gerekir. Bu durumda, mayayı unun içine ufalayıp harmanlayarak da kullanabilirsiniz. Ama ufalanmıyor ve macun gibi oluyorsa, hafiften bayatlamaya başlamış demektir, bu durumda tarifteki ölçülü sıvının içinde eritmek gerekebilir. Bütün hamur malzemesini bir araya getirin, ister makinde ister elinizde 10 dakika kadar yoğurun. 100-120 gr lık bezeler halinde mayalanmaya bırakın. Mayalanmaya bırakırken, hamurların altını unlayın, üstlerini de hafifçe unlayın ve streç filmle kapatın. Bezeler 2 misli kadar büyüdüğünde, her bir parçayı 30 cm lik şeritler halinde yuvarlayarak uzatın. Uzattığınız parçaları,tam ortadan boylamasına 2 ye bölün ve iki ucundan tutup birbirlerine 3-4 kere dolayın. İki ucu birleştirip elinizle sıkıştırın ve tekrar 40-45 dakika mayalanmaya bırakın.
400 gr su ve 100 gr pekmezle bir karışım hazırlayın ve simitlerinizi bu pekmezli suya batırın, hemen ardından her yerlerini güzelce susama bulayın. Bunun için simit susamı almanız gerek, normal susam pişse bile yeteri kadar renk almıyor ve beyaz kalıyor.

200 derecedeki fırınınızda güzelce renk alana kadar pişirin. 25-30 dakikayı bulur. Becerebilirseniz çok sıcak, yemeyin mideniz yanmasın

4 yorum:

  1. Şefim, uzun bir aradan sonra yeniden tariflerinizi görmekten çok mutluluk duydum. Zevkle takipteyim. Umarım sonraki paylaşımlar için arayı bu kadar açmazsınız ☺ sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Çok yoğun bir dönem geçirdik okulda. Bir daha arayı bu kadar açmayacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Sizi yeniden burada görmek çok güzel şefim. Tariflerinizi heyecanla bekliyorum....

    YanıtlaSil
  4. Sizi kesfettigime okadar mutluyumki internette sacma sapan bardak olculu tarifler tutmayan lezzetsz tarfler denemkten gina gelmisti.. insanin malzemesinin ziyan olmayacagna emin olarak tarif denemesi harika sizi kesfeder kesfetmez hemen coooki yi denedmm harikaaa oldu buzdolabimda bekliyir canimz cektikce 3 4 parca psiirczz :) sagolun insallah cilekli tart tartolet tarifi de verirsinz en yakin zamnda msa workshopunuza gelechm

    YanıtlaSil