12 Haziran 2015 Cuma

Taze şeftalili tart, şekersiz



Şekersiz derken, tabi ki işlenmiş şekerden bahsediyorum. Yani sofra şekeri, pudra şekeri, mısır şurubu veya glikoz. Yoksa tatlının içinde, "tatlı" olabilmesi için, doğal veya doğala en yakın halleriyle şekerli olan şeyleri kullanıyoruz elbette.
Yaz ayları, tart ayları. Meyveler zaten son derece tatlılar ve fazla şekere zaten ihtiyaçları yok. Bu vereceğim tarifi şeftali yerine kayısı ve siyah erik kullanarak da yaparsınız. Ben bu meyveleri kullanırken önceden çok az sotelemeyi tercih ediyorum, Böylece daha yumuşak ve parlak oluyorlar. İçinde toz şeker olmayan tarifler, zaten ister istemez biraz daha mat oluyor, çünkü şeker, tatla birlikte başka şeyleri de destekliyor. Aynı tarifle, önceden hiçbir işlem yapmadan kullanabileceğiniz tek meyve bence taze incir. Onun tarifini daha önce yazmıştım, Mevsimi gelmek üzere kaçırmayın.
Kalıp 20 cm' lik tabanı çıkan bir tart kalıbı.
Hamur için;
200 gr un
130 gr tereyağı (soğuk olsun)
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı bal
2-3 çorba kaşığı soğuk su
Şu undaki glüten konusu yüzünden, yağınızı soğuk kullanmanız ve hamuru ısıtmadan serin kalmasını sağlayarak yoğurmanız önemli. Bunun için ilk önce katı yağ ve unu parmak uçlarıyla harmanlayın, Hamuru avuç içiyle sıkıştırıp ısıtmayın ki daha ağızda dağılan bir hamurunuz olsun. Un ve tereyağı harmanlanınca diğer malzemeleri ekleyin ve hamuru toparlayana kadar hızlıca yoğurun. Hamur ne kadar serin kalırsa o kadar iyi. Hiçbir şekilde çok homojen ve pürüzsüz olması gerekmiyor, bırakın biraz dağınık kalsın. Hamuru 2 cm kalınlığında bir disk şekline getirin, strece sarın ve 20-25 dakika bekletin. Aslına bakarsanız hamur ne kadar çok beklerse, pişerken o kadar az çeker ve küçülür.
İçi için 4 büyük boy şeftaliyi soyun ve mümkünse portakal dilimi gibi dilimler halinde ayıklayın. Tavaya 1 çorba kaşığı kadar tereyağı atın, şeftalilerin üzerine de birkaç damla limon sıkın ki kararmasın. Eğer "yemişim şekerini, parlak olsun biraz" derseniz 1 çorba kaşığı da şeker serpin ve hızlı ateşte şeftaliler suyunu salana kadar 4-5 dakika soteleyin. Fotoğraftaki tartta 2 çorba kaşığı kuş üzümü ve 1 dolu çorba kaşığı da dolmalık fıstığı da şeftaliler ile beraber tavaya attım. İsterseniz kuru üzüm ve ceviz veya badem de kullanabilirsiniz.
Tart hamurunu kalıbın tabanına 3-4 mm kalınlığında yayın, Bu çok ince olmasın demek oluyor. Kenarlarda kalan fazlalığı kopartmayın, onları şeftalileri yaydıktan sonra şekildeki gibi ortaya doğru kapatacağız. Ama şeftalilerden önce tabana 2 çorba kaşığı irmik serpmek gerekiyor. İrmik, şeftalinin suyunu emecek ve meyve ile hamur arasında ince bir dolgu oluşturacak, bu işi atlamayın.
190 derecede meyveli kısım kaynayıp, hamur kahverengi olunca çıkartın. 25-30 dakikayı bulur sanırım. Ilık yiyin, afiyet bal şeker olsun..
Bu arada, bundan yiyeceğiniz 1 dilimin, ambalajlı light ürünlerden bin kat daha iyi olduğunu düşünüyorum nokta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder